У Києві та Херсоні затримали адвокатів і посадовців ТЦК, які бронювали й «списували» ухилянтів

У Києві та Херсоні затримали адвокатів і посадовців ТЦК, які бронювали й «списували» ухилянтів

Фото

10.10.2024 16:57

Укрінформ

Служба безпеки та Національна поліція ліквідували схеми ухилення від мобілізації у Києві та Херсоні, затримано адвокатів, посадовців ТЦК та ЦНАП.

Про це йдеться у повідомленні СБУ, передає Укрінформ

Серед затриманих – адвокати, посадовці ТЦК та центру надання адміністративних послуг. За хабарі від 7 до 12 тис. доларів фігуранти оформлювали клієнтам «бронь» або знімали з військового обліку на підставі фіктивних медвисновків.

Зокрема, у Києві затримано двох адвокатів, які пропонували військовозобов’язаним сховатися від мобілізації через незаконне працевлаштування до одного з держпідприємств оборонного значення.

Спочатку фігуранти організовували для своїх клієнтів формальне проходження військово-лікарської комісії та «супроводжували» документи в ТЦК для уникнення процедури вручення повістки. Для цього адвокати використовували особисті зв’язки у ВЛК та військкоматах столиці. Потім вони направляли документи своїх клієнтів для призначення на посади у лавах держпідприємства з подальшим бронюванням від мобілізації. Правоохоронці затримали у Києві одного з фігурантів під час отримання ним грошей від ухилянта. Одночасно було затримано його спільника на Черкащині.

Читайте також: В одеському ТЦК викрили схему заробітку на ухилянтах

У Херсоні на корупційній «схемі для ухилянтів» викрито трьох посадовців ТЦК та їхню спільницю – працівницю місцевого центру надання адмінпослуг, яка відповідала за роботу з військовозобов’язаними. Задокументовано, як жінка оновлювала дані чоловіків призовного віку та пропонувала їм допомогу в уникненні мобілізації. Потім фігурантка передавала персональні дані клієнтів своїм спільникам у ТЦК, де вони знімали ухилянтів з військового обліку через «погане» здоров’я.

Наразі двом затриманим з Києва повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 369-2 Кримінального кодексу України (зловживання впливом, вчинене за попередньою змовою осіб). Дії фігурантів з Херсону кваліфіковано за ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою).

Зловмисники перебувають під вартою. Їм загрожує до 10 років тюрми з конфіскацією майна.

Як повідомлялося, правоохоронці заблокували ще один канал переправлення військовозобов’язаних із Прикарпаття за кордон, в організації якого підозрюється інспектор прикордонної служби.

 
Сообщают Скандалы